Despre sticla
Geamul termoizolant reprezinta cea mai mare suprafata din ansamblul tamplariei, prin care pierderile de caldura pot fi cele mai mari intr-o constructie.
Utilizand geamul termoizolant se reduce consumul energetic concretizat prin
reducerea pierderilor de caldura in perioada de iarna, iar vara prin reducerea
consumului pentru aerul conditionat.
Pentru a obtine o izolare fonica superioara se va
folosi geamul termopan cu sticle de grosimi diferite (ex: 6mm cu 4mm), care
atenueaza zgomotul cu 30~40% mai mult decat geamul termopan executat cu sticle
de aceeasi grosime. Cel mai simplu pachet de geam termoizolator reduce cu peste
50% rata de transfer termic prin comparatie cu geamurile monolitice
traditionale. Prin adaugarea unor foi de sticla termoizolante cu straturi
acoperitoare color, reflective si LowE se pot mari considerabil performantele
termice ale ferestrelor.
Indicatorii care trebuie luati in calcul in alegerea geamului termoizolant sunt:
Coeficientul de Transfer Termic U (W/m2K) – fluxul de caldura ce traverseaza o suprafata de un mp, in conditiile unei diferente de termperatura de un grad intre interior si exterior
Coeficientul de Transmisie Luminoasa T (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil transmis prin sticla. Cu cat acest coeficient este mai mare, cu atat sticla de geam termopan este mai performanta
Coeficientul de Reflexie Luminoasa R (%) – reprezinta procentul de lumina din spectrul vizibil reflectat de suprafata de sticla de geam termopan. Cu cat acest coeficient este mai mare, cu atat perceptia ochiului dincolo de sticla este mai slaba. Sticla cu un coeficient ridicat de reflexie asigura intimitatea si confidentialitatea caminului dumneavoastra.
Coeficientul de izolare fonica Rw (dB) – defineste capacitatea tamplariei cu geam termopan de atenuare a zgomotelor. Cu cat acest coeficient este mai mare, cu atat capacitatea de izolare fonica a termopanului este mai ridicata, fapt ce confera locuintei o poluare fonica redusa si un confort sporit.
Principalele tipuri de sticla utilizate
sunt:
Sticla
LowE –
(emisivitate redusa) prezinta o pelicula magnetronica ce contine mai multe
straturi de oxizi metalici, metal, argint, sau aliaje care sunt aproape
invizibile. Acest strat are proprietatea de a ridica substantial proprietatile
termoizolante ale geamului, deoarece reflecta o mare parte a radiatiei termice
inapoi in incapere, reducand pierderea de caldura prin sticla.
Sticla Four Season – (sticla pentru cele 4 anotimpuri) datorita faptului ca inglobeaza in ea calitatile unei sticle LowE si ale unei sticle reflexive: pe timp de iarna are un coeficient de izolatie termica tot de 1.1 w/mpK, iar vara, spre deosebire de LowE are un factor solar situat intre cel al unei sticle reflexive si cel al unei sticle colorate in masa. Cu alte cuvinte, avantajul acestei sticle in comparatie cu sticla LowE consta in faptul ca pe timp de vara ofera o protectie solara ridicata fata de sticla LowE standard. Un alt avantaj fata de sticla reflexiva standard este ca are un factor de transmisie luminoasa mult mai bun.
Sticla antiefractie duplexeste un tip de geam obtinut prin imbinarea plana a doua foi de sticla cu un strat de rasina speciala. Cel mai des utilizata este sticla de 6 mm formata din doua sticle de 3 mm si o folie de 0.38mm. In cazul spargerii acestui tip de geam, cioburile nu se desprind ceea ce duce la reducerea riscului de accidentare. Acest tip de sticla duplex se recomanda pentru cladirile nonrezidentiale, unde suprafata vitrala este mare, conferindu-le acestora si o izolare termica si fonica imbunatatita.
Sticla reflexiva asigura intimitatea caminului tau, nepermitand vizualizarea din exterior in interior pe timpul zilei. Sticla reflexiva se obtine prin aplicarea unei pelicule de oxizi metalici pe sticla clara sau colorata in masa. Acest tip de sticla se caracterizeaza printr-un factor de reflexie solara mare si printr-un factor de transmisie luminoasa scazut.
Sticla securizata are o rezistenta de 3-4 ori mai mare la stresul mecanic si termic decat sticla netratata. In caz de spargere, se descompune in bucati foarte mici anuland riscul unor accidentari. Sticla colorata in masa datorita proprietatilor sale filtrante, functie de culoare si grosime, geamul colorat in masa reduce solicitarea ochiului la lumina solara puternica.
Sticla reflectorizanta se obtine din sticla transparenta sau colorata in masa pe fata careia se aplica la iesirea din furnal un strat metalic transparent.
Sticla ornamentala este o sticla obtinuta din sticla clara sau colorata in masa prin trecerea acesteia la iesirea din cuptor printre doua valturi profilate. Prin incorporarea unei plase de sarma in aceasta etapa se obtine un geam ornamental armat.