Umiditatea

Aerul din interiorul locuintelor contine intotdeauna vapori de apa, care de obicei sunt invizibili. Cu cat este mai cald aerul, cu atat poate contine mai multi vapori de apa - dar exista o limita in ceea ce priveste cantitatea de vapori pe care o poate contine pentru o temperatura data. Cand aceasta limita este atinsa, aerul devine saturat. Cand aerul saturat vine in contact cu o suprafata care are o temperatura mai mica decat acesta, aerul este racit si emana surplusul de vapori de apa pe aceasta suprafata – initial sub forma de abur si, daca este excesiv, sub forma unor picaturi mici de umezeala (condens). Daca obiectul este foarte rece aceste picaturi se vor transforma in gheata, formandu-se astfel asa numitele ‘’flori de gheata’’. 

Condensul este daunator atat pentru ferestrele din lemn stratificat, cat si pentru ferestrele din  PVC sau aluminiu, sau pentru pardoseli si pereti.

Umiditate dintr-o casa trebuie mentinuta la un nivel de sub 50 %. In aceste conditii ferestrele dumneavoastra cu siguranta nu vor condensa, peretii nu vor mucegai, sanatatea dumneavoastra nu va avea de suferit, iar mirosul in casa dumneavoastra va fi unul placut.

Pentru a reduce umiditatea in locuinta, utilizati plitele si cuptoarele cu moderatie, evacuati  hotele din bucatarie  spre exterior, aerisiti incaperea timp de cateva minute, indiferent de anotimp. Deasemenea folositi facilitatea ferestrelor moderne de microventilatie, daca aveti subsol dotati-l cu un dezumidificator.