Esente lemn

 

Speciile de lemn folosite in tamplarie pot face parte din familia rasinoaselor sau a foioaselor.  In cele ce urmeaza vom incerca sa va prezentam cateva informatii legate de esentele folosite.

 

PIN NORDIC  Pinus sylvestris (Pinaceae)

Pinul este un gen de planta orginar din emisfera nordica și cuprinde peste 80 specii de arbori (mai rar arbusti), rasinoși, avand scoarța roșie. Este una dintre cele mai utilizate materii prime lemnoase din lume si, deoarece creste rapid, este prezent in plantatii private din intreaga lume.

Duramenul pinului este unul palid, rosu-brun. Contrastul clar intre lemnul tanar, deschis la culoare si cel tarziu, inchis la culoare, definesc bine inelele anuale. Lemnul este rasinos si noduros, iar textura sa poate fi fina sau aspra, in functie de origine.

Pinul nu este un lemn de folosinta indelungata si este vulnerabil la atacul insectelor. Alburnul este permeabil pentru tratamentul de conservare, dar duramenul are o rezistenta moderata.

 

MOLID Picea abies (Pinaceae)

Molidul, sau bradul rosu, este o specie de arbore conifer care poate avea inaltimea de pana la 50 m si diametrul trunchiului de pana la 1-1.5 m. Are o coroana piramidal-conica, permanent verde, cu frunze aciforme de culoare verde inchis, care ii confera un aspect decorativ viguros si luxuriant. Molidul este o specie originara din Europa Centrala si de Est, utilizata in multe tari cu rolul de bard de Craciun.

Molidul variaza de la aproape alb la un galben deschis-maro, cu foarte mica distinctie intre alburn si duramen. Acesta are de obicei fibra dreapta, cu o textura fina si un luciu natural. Contrastul dintre lemnul tanar deschis la culoare si cel batran mai inchis la culoare, face ca inele de crestere sa fie in mod clar vizibile.

Lemnul nu este durabil, are o rezistenta redusa la atacul ciupercilor si a altor daunatoare. Alburnul este vulnerabil la atacul gandacului de mobilier comun. Duramenul este rezistent la tratamentul conservant.

 

STEJAR Quercus robur (Fagaceae)

Stejarul  este un arbore din zona temperata, inalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroana larga si bogata. Scoarta stejarului este de culoare brun-negricioasa, aspra, adanc brazdata, adapostind adesea o micro-fauna activa. Forma specifica a frunzelor are o bogata simbolistica la noi in tara.

In functie de origine, duramenul variaza de la cafeniu deschis pana la maro deschis sau maro profund, cu benzi distincte din lemn precoce si lemn batran. Fibrele sunt de obicei drepte, dar neregulate si pot aparea si incrucisate. Textura este aspra, razele si inelele de crestere indica o figura atractiva.

Lemnul este destul de greu, dur si dens, cu un grad ridicat de rezistenta la strivire si incovoiere, rigiditate redusa si rezistenta la sarcini soc. Duramenul este durabil si foarte rezistent la conservanti. Alburnul este permeabil si vulnerabil la carii si gandaci de mobilier. Este un lemn foarte dens si rezistent. Prezinta o rezistenta oarecum naturala impotriva putrefactiei si atacului insectelor.

 

EUCALIPT Eucalyptus Globulus  (Myrtaceae)

Eucaliptul se prezinta sub forma de arbori sau arbuști cu frunza verde tot timpul anului. Denumirea eucaliptului se datorează formei de potir a fructului, care poarta semintele ascunse. Eucaliptul a fost descoperit în anul 1788 de botanistul francez L'Heritier. Eucaliptul crește in AustraliaTasmania și in regiunea de est din Indonezia.

Lemnul de eucalipt este rezistent la intemperii, la umiditate ridicata sau la contactul direct cu apa. Nu este atacat de insecte sau mucegaiuri si este usor de intretinut.